ریشه بند ناف :
جنین از راه جفت در رحم مادر تغذیه میشود و اکسیژن دریافت میکند . جفت از یک طرف به دیواره داخل رحم مادر متصل است و از طرف دیگر توسط بند ناف به یک شکاف در شکم نوزاد متصل است و با او ارتباط دارد . پس از بدنیا آمدن نوزاد ، بند ناف طی یک عمل بدون درد از قسمت نزدیک به بدن نوزاد قطع و یک گیره به آن متصل می شود که باعث وصل بودن انتهای ریشه بندناف به بدن کودک است .
زمان افتادن ریشه ی بند ناف : معمولا بعد از گذشت 7 تا 21 روز بعد از تولد خشک میشود و از بدن نوزاد جدا خواهد شد و این جدا شدن باعث ایجاد زخم کوچکی میشود که بعد از چند روز برطرف خواهد شد . وقتی بند ناف جدا میشود ممکن است مقدار کمی خون در پوشک نوزاد مشاهده شود که امری طبیعی است .
گاهی با جدا شدن ریشه بندناف مقداری مایع شفاف یا زرد رنگ از محل آن بیرون می آید یا مقداری گوشت مرده نیز ممکن است در محل آن باقی بماند که این هم خود به خود برطرف میشود یا ممکن است توسط پزشک از بین برود .
بطور کلی این اتفاق برای نوزاد دردناک نیست و به دلیل نبودن رگ های عصبی در آن ، انجام هر کاری توسط پزشک در این قسمت بدون درد است .
نکات مراقبتی از ریشه بند ناف نوزاد تا زمان افتادن آن :
۱-ریشه بندناف را تمیز و خشک نگه دارید ، با هیچ ماده ای آن را تمیز نکنید
۲-هرگز سعی نکنید بند ناف را از بدن نوزاد جدا کنید ، حتی زمانیکه به نظر میرسد فقط به یک مو بند است
توجه : قدام به کندن بند ناف ممکن است باعث خونریزی شود
۳-پوشک را به شکلی ببندید که از ریشه فاصله داشته باشد و زیر بند ناف ببندید
۴-تا زقتی ریشه بند ناف نیوفتاده است ، نباید نوزاد را در آب غوطه ور کرد و برای شست شوی نوزاد می توانید او را با یک اسفنج نرم مخصوص نوزاد تمیز کنید
۵-کمی ترشح از بند ناف طبیعی است . این مایع معمولا از ریشه ترشح می شود و باید به سادگی پاک شود .
۶-برای تمیز کردن بند ناف از الکل ، بتادین یا ضدعفونی کننده های دیگر استفاده نکنید تا بندناف در زمان معمول خودش بیفتد و خطر عفونت وجود نداشته باشد .
نکته
بر اساس بسیاری از تحقیقات ، بند ناف نوزادان ، بدون تمیز کردن توسط هر ماده دیگری ، سریع تر از یک بند ناف تمیز شده با الکل می افتد . زیرا مواد ضدعفونی کننده باعث میشود باکتری های مفید پوست نوزاد که به افتادن بند ناف کمک می کنند ، کشته شوند و افتادن بند ناف به تاخیر بیفتد .
زمانیکه بند ناف می افتد ممکن است خونریزی خفیفی از ناحیه ی ناف ایجاد شود که جای نگرانی نیست و خود به خود قطع می شود ، اما در صورتیکه قبل یا بعد از افتادن ریشه بند ناف ، هر وقت شما یک قطره خون را پاک کردید و باز قطره ی دیگری ظاهر شد ، باید سریعا به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید ، زیرا این اتفاق ممکن است نشانه ی خونریزی باشد .
در صورت وجود و مشاهده ی هر کدام از موارد زیر لازم است با پزشک تماس بگیرید :
۱-پس از گذشت 4 هفته از تولد نوزاد ، بند ناف نیوفتاد
۲-پوست اطراف ریشه بندناف قرمز یا متورم باشد
۳-بندناف بوی نامطبوع و بد یا ترشحات زردرنگ زیاد داشته باشد
۴-با لمس پوست کنار ریشه بندناف کودکتان گریه میکند